iKLaN

Thursday, July 29, 2010

Dadih.. Nyum Nyum Nyum...

[Dadih1320x200.jpg]

tgh2 Teman wat keja nie, t'ingat plak pasal dadih.. teksturnya yg mengasyikkan.. belum dikira lagi kelazatannya yg boleh mbuatkan seseorg tu mkn bukan saja 1cup, malah ada smpai 5cup skali makan.. kelmarin wife Teman ada mbuat dadih prasa mangga.. mmg sodap.. 1paket serbuk dadih tu, beliau boleh hasilkn dlm 3 dulang sederhana besar size.. Teman paling sronok jd tukang perabis... 1dulang tu Teman boleh habiskn dlm 1 hari... ada gak wife bg hint suruh Teman wat plak.. tp Teman ni takde seni nak wat makanan, tapi bab nak test jd QC boleh... hahaha...

Skrg nie resepi nak wat dadih bukan lagi rahsia.. kat internet dah bersepah.. yg plg penting, serbuk dadih yg digunakan... Teman lupa plak apa brand wife Teman guna.. Nie Teman ada selitkan resepi nak wat dadih...

Bahan2:
Satu peket serbuk dadih-perisa ikut suka)
1/2 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
3/4 cawan gula pasir
Sedikit pewarna
Air (Ikut instruction kat peket)

Langkah2
Jerang air sehingga mendidih
Masukkan gula sehingga hancur
Masukkan susu cair dan diikuti susu pekat(prefer gn F&N susu cair.. Ideal pun blh..)
Biarkah ia mendidih sedikit
Masukkan gula buah-buahan(disertakan dlm peket)
Matikan api.
Masukkan serbuk dadih
Masukkan pewarna dan kacau sehingga rata.
Tuang dalam cup kecil/dulang/apa2 bekas yg deme suke..
Biarkan sejuk seketika dan masukkan dalam peti sejuk (jgn masuk time dadih panas sgt, kang rosak peti sejuk).
Lps tu, bolehla ngap...

Ni Teman ada selit lagi sejarah dadih...

Dadih atau Dadiah merupakan makanan tradisional Minangkabau. Dadih dibuat daripada susu sapi seperti yoghurt yang diperam dalam bekas buluh (atau sebarang bekas) yang tertutup (atau ditutup dengan daun pisang). Dadih sering kali dimakan untuk sarapan pagi, kadangkala dimakan dengan emping (beras krispies traditional) dan gula jawa. Dadih juga sedap dimakan dengan nasi panas dan sambal.

6 comments:

  1. kalau ada lebih bawalah sikit kat opis untuk kawan2...

    ReplyDelete
  2. jarang org laki nk share resepi...
    suami mithali ni...

    ReplyDelete
  3. ahaha.. rajinnyer wat resepi ghitewww..

    ReplyDelete
  4. joyah&julie: (aku mix skali la wei).. bunyi pun cam adik-bradik xkembar melekat kat cermin.. well, sharing sharing...

    gismo: aku cuba utk tidak habiskan lg sparuh dulang.. Teman dah habiskn 1 stgh dulang.. wife suker tgk Teman makan.. hehehe..

    en me: tak susah mana pun.. google jer resepi dadih.. pap.. dah kuar list.. hikhikhik..

    ReplyDelete
  5. bain, jangan suker suki je copy paste, nanti kena samannn.. ekeke

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails